Door de bomen het bos niet meer zien

Laatst werd ik benaderd door een dame die met haar man en 2 kleine kinderen in een niet al te groot huis woont dat overvol staat met spullen. De meeste spullen hebben zij gekregen van andere mensen. Goed bedoelde giften weliswaar maar deze dame vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer ze iets krijgt. Inmiddels staat het huis zo vol met spullen dat zij en haar man hier geregeld ruzie overmaken en de kinderen nauwelijks nog ruimte hebben om te spelen. De spullen zijn letterlijk en figuurlijk tussen het gezin in komen te staan. Niet wetend waar te beginnen hebben ze de hulp van De Huisvriendin ingeroepen.

Wat een leuke opdracht was dit! Het huis is nog steeds niet groot maar hoe heerlijk om te zien dat, toen ik laatst langsging om te kijken hoe het nu met ze gaat, het gezin een spelletje met elkaar aan het doen was in een nog steeds overzichtelijke en opgeruimde woonkamer.

Overlijden

Je levenspartner is overleden en je hebt moeite de spullen van hem of haar op te ruimen. Heel begrijpelijk en dat hoort bij het rouwproces. Dit rouwproces is voor iedereen anders daar staat geen tijd of invulling voor. Het kan zijn dat je gaandeweg de tijd wel ervaart dat deze spullen belemmerend werken in het voortzetten van je eigen leven. Maar dit wetende maakt, vaak door de emotie, nog niet dat je weet waar te beginnen met opruimen. En daar kom ik je graag bij helpen. Als Professional Organizer neem ik je mee in dit gevoelige proces en samen ruimen we in een tempo dat bij jou past op. Letterlijk zal er hiermee ruimte in huis ontstaan maar ook in uw hoofd zal er weer ruimte en overzicht komen voor andere en nieuwe dingen in uw leven terwijl de herinnering blijft.

Zoveel liefde

De heer Van Jonge is jarenlang mantelzorger voor zijn vrouw geweest en sinds haar overlijden 4 jaar terug was er in hun huis nog niets veranderd. Mantelzorger was zijn identiteit geworden en een eigen leven was ver naar de achtergrond verdwenen waarbij de spullen zich maar bleven opstapelen. De afgelopen jaren vluchtte de heer Van Jonge voor alle spullen en voor het verdriet. Zijn zoons gunde hun vader zoveel meer en name contact met mij op met de vraag of ik hen kon helpen hun vader weer thuis in zijn eigen huis te laten voelen. Een opgeruimde plek waar hij zelf graag verblijft en waar hij wellicht ook weer vrienden en familie in wil uitnodigen maar waar ook nog ‘ruimte’ zou zijn voor hun overleden moeder. En zo geschiedde.. wat een dankbare opdracht om dit samen met de heer Van Jonge en zijn kinderen te mogen doen.

De gevolgen van vergrijzing

Zelfstandig thuis wonen totdat het eigenlijk niet meer gaat. Voor sommige komt het ouder worden met gebreken en tornt het aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
Noodgedwongen alleen thuis maar dit eigenlijk niet meer kunnen. Fysiek neemt af, ziekte, soms wat vergeetachtigheid, het missen van aanspraak met als gevolg gevoelens van eenzaamheid en soms nutteloosheid. Het wordt nog schrijnender wanneer de partner door medische reden niet meer thuis kan wonen of wanneer de partner wegvalt. Ouderen hebben soms zo weinig aanspraak dat dagen lang alleen maar de tv hun enige aanspraak is.

Ouderen wonen vaak nog in een groot huis met tuin welke niet meer zelfstandig te onderhouden zijn. Het huis heeft vaak veel overbodige en loze ruimte die door drukte ook niet meer door kinderen en kleinkinderen worden gebruikt. De wasmachine staat vaak op de eerste verdieping of op zolder maar de trap op wordt al lastiger. Ook staat er in het ouderlijk huis vaak nog een overvloed aan spullen van kinderen of andere familieleden. Het huis herinnert vooral aan wat niet meer is. Ouderen willen vaak wel weg uit het grote huis om plaats te maken voor jongeren maar het lukt niet om een kleinere, gelijkvloerse of levensloopbestendige woning te vinden. Een gelijkvloerse koopwoning is vaak niet te betalen en particuliere levensloopbestendig huurwoning zijn er bijna niet. Inschrijven bij een woningbouwvereniging is vaak pas mogelijk na verkoop van het huis en dan is er een wachtlijst. En waar moet de senior intussen dan wonen?
Te goed zijn voor een verpleegtehuis en de middenweg van een bejaardentehuis is er niet meer. Ook rekt de grens om in aanmerking te komen voor een verpleegtehuis steeds verder op door de toenemende vraag. Medische zorg of ondersteunend daaraan aan huis is er wel maar daarbij ben je afhankelijk van zorgroutes en tijden wat tornt aan de eigen regie.

Doordat ouderen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, de zorg tekort aan medewerkers heeft, hulp vanuit de overheid voor allerhande praktische dagelijkse zaken er niet is zal de druk op de mantelzorg enorm toenemen. Maar kinderen of familie die optreden als mantelzorger hebben ook een eigen gezin en maar 24 uur in een dag en raken hierdoor overbelast in het eigen leven.

Laatjes en plankjes in de badkamer

Ik zie nogal eens gebeuren dat een badkamer steeds voller komt te staan met voorraadproducten. Je favoriete doucheschuim, shampoo, dagcrème was in grootverpakking in de aanbieding. Het plankje bij de wastafel slipt dicht, de vloer in de douche wordt voller en er verschijnen steeds meer opbergkastjes en manden om al die spullen in de badkamer een plek te geven. Gezien het vocht in een badkamer wordt alles al gauw stoffig, minder fris en hygiënisch. Meerdere dezelfde producten staan tegelijkertijd open en dit in combinatie met rondslingerend wasgoed maakt al gauw onoverzichtelijk. Graag kom ik je helpen de structuur te vinden die bij jou past om voor eens en altijd af te rekenen met een rommelige en onoverzichtelijke badkamer.

Overlijden en kinderen

Wanneer je levenspartner overlijdt en je blijft samen met jullie thuiswonende kinderen achter is de ontreddering vaak groot. Buiten het verdriet wordt vaak ook al snel duidelijk wie welke aandeel in het huishouden had. En dit alles komt nu naast het verdriet en de zorg voor de kinderen allemaal op jou aan. Dat zijn wel heel veel ballen om hoog te houden en langzaam groeit het je boven het hoofd. De één laat dit slingeren de ander dat en al gauw is het overzicht zoekt en nemen de irritaties onderling toe. Graag kom ik jullie helpen weer structuur en overzicht te creëren waarbij ruimte is voor ieder zijn of haar wensen en behoeften.